Håndtverker må ikke være smittebærere


- SPF-besetninger bør ha alt nødvendig verktøy tilgjengelig i eget grisehus. Sokker er også meget viktig å bytte uansett besetningsstatus. Og briller og mobiltelefon behandles også med VirkonS, mener Montør Bjønness fra Vestfold.


Per Øyvind Bjønness (Montør Bjønness AS) fra Stokke i Vestfold er selger og montør med fôringsanlegg, ventilasjon og innredning som spesialitet. Virkeområdet er først og fremst Østlandet, men i praksis hele Norge.


- Jobben i dag er veldig forandret fra da jeg startet opp for snart 20 år siden. Årsaken er SPF og smittevern. I SPF besetninger hvor vi er regelmessig har vi etablert nødvendig verktøybeholdning i besetningen. Vi tar bare med nye deler som må byttes inn i grisehuset. Deler desinfiseres i VirkonS to ganger, både utenfor og innenfor rein sone i grisehuset, opplyser Bjønness. I tillegg har enkelte kunder mulighet for UV-lysbehandling.


- Besøk i SPF-besetninger planlegges på mandager etter at karantenetida er overholdt i løpet av helgen, sier Bjønness. Han rangerer også SPF-besetninger etter helsestatus, og lager besøksrekkefølge etter dette. Når han dusjer inn, brukes kun besetningens sko, sokker, klær og undertøy. Det brukes dessuten engangshansker, kirugisk munnbind og hodeplagg.


RENE SOKKER VIKTIG

Også i konvensjonelle svinebesetninger er Montør Bjønness nøye, men her kan han normalt bruke eget verktøy. Bare aktuelt verktøy tas med inn, og ikke verktøykassa. Alt verktøy legges i VirkonS og temperert vann i minimum 15 minutter. Verktøy som ikke kan dyppes, blir tørket av med våt klut med VirconS. Alt verktøy pusses så rent før det får en omgang sprit inne i grisehuset. Montør Bjønness har dessuten med egne grisehusklær som er vaksket på 95 grader. Og han er spesielt påpasselig med å ha på ett sett reine sokker når han går inn i grisehuset.


- Det burde vært mer fokus på reine sokker både hos bonde og de som besøker grisehus. Sokker kan ofte være svakeste leddet ved innslusing, mener Bjønness. Han bruker besetningens fottøy, men har rent og helt nytt fottøy liggende i bilen hvis ikke besetningen har riktig størrelse. Og bekledning brukt i grisehus blir lagt i tette poser i servicebilen for senere vask.


HOLD ARBEIDSBILEN REN

- Det er dessuten viktig med god hygiene i arbeidsbilen, mener Bjønness. Han vasker daglig både bilen innvendig og utvendig før og etter kundebesøk.


- Hvis det finnes smitte et sted, kan den fort følge med litt møkk eller støv inn i bilen. Her må håndtverkere, veterinærer og rådgivere være påpasselige, råder Bjønness. For skal en jobbe i grisehus, og særlig der det er SPF-gris, må en ikke ta snarveier. Alt må gjøres grundig uansett hvilken bonde som besøkes.


- Det er fokus på innslusing på grunn av smitte, men for oss er det like viktig at vi reiser fra kunde uten smitte. Derfor er utvask av verktøy og utstyr når vi reiser fra kunde meget viktig. Slikt sett er det mest praktisk med ett kundebesøk per dag, sier Bjønness.